Hypotheek

geplaatst in: Financieel | 0

Een hypotheek is een geldlening met uw woning als onderpand. Een hypotheek kan verstrekt worden door een bank, maar bijvoorbeeld ook door een verzekeringsmaatschappij. De meest voorkomende reden dat mensen een hypotheek nemen is omdat ze een huis kopen en die aankoop willen financieren met een lening.

Tweede hypotheek
Een hypotheek kan echter ook een lening voor een andere reden zijn waarbij u toch uw huis als onderpand geeft. Dit wordt wel een tweede hypotheek genoemd. De rente op een hypotheek is vaak een stuk lager dan op een ander soort lening. Echter als u via uw hypotheek leent voor een consumptief doel (een auto, een vakantie, een boot), dan heet de rente die u daarvoor betaalt consumptieve rente.

Consumptieve rente
Consumptieve rente is in het nieuwe belastingstelsel niet meer aftrekbaar, of u nu geleend heeft via de hypotheek of via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Verstandiger is het dan ook om een tweede hypotheek te nemen op de overwaarde van uw huis, want de rente die u daarvoor betaalt is doorgaans veel lager dan de rente die u zou betalen voor een consumptieve financiering.

Overwaarde
De overwaarde van een huis is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de hypotheek die erop rust. Wat u met het geld doet, dat u leent door deze hypotheek op de overwaarde, staat u vrij, echter wanneer u het niet gebruikt voor de verbouwing van uw woning dan is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar.

Wilt u weten wat u kunt doen met uw overwaarde? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met één van onze deskundige hypotheekadviseurs..

Aflossen hypotheek
De manier waarop u af wilt lossen bepaalt de hypotheeksoort. Er zijn drie basisvormen:
U kunt uw hypotheek ten eerste aflossen door periodieke betalingen te doen.
Ten tweede kunt u aflossen door een betaling in één keer aan het einde van de looptijd te doen.
Ten derde door verkoop van de woning.

U kunt ook voor een combinatie van hypotheken kiezen. Meer hierover leest u bij Hypotheekvormen